返回列表 回復 發帖
問左classmate個boyfriend
佢系睇日本av學日文,各位男仕可試下
其實只要每日溫習二三小時,又做下練習三個月內可清三級九成八範圍。
在我來說怎樣保持對日語的熱情反而是最重要。
事務員 發表於 2009-7-21 01:01
以前 小學->初中 個陣最沉迷日本文化...
當年係咁追日劇, 玩日本賽馬遊戲, 買日本雜誌, 聽日本歌...
去到日本旅行又會特登去o的中古 CD 舖搵o的初回版o既碟...
如果o係十幾年前就開始學日文一定更事半功倍...
反而今時今日聽同睇都比以前少o左好多...
17# 晨鋒

晨鋒兄其實機會係要自己爭取嘅,相比當年嘅事務員機會已經多了不知多少倍啦!
下次如果有時間出黎,同你分享下我以前的經驗吧。
16# Yennis

哈哈!無錯睇AV都可以學到另類日文,但不全面!唔通見到日本人就気持ちいいの~
俺もいく咩?日本社會都係一樣,人地一聽你開口,就知你係咩階層有無修養,建議,
以正統學問文法為主方為上着。
關西弁算吾算正統?
17# 晨鋒

晨鋒兄其實機會係要自己爭取嘅,相比當年嘅事務員機會已經多了不知多少倍啦!
下次如果有時間出黎,同你分享下我以前的經驗吧。
事務員 發表於 2009-7-21 23:34
當年大學選科時,
中大 日本研究 都曾經叫過我去 Interview,
不過同一時間又要去 浸大 Digital Graphic Communication o既面試,
選擇放棄o左日本研究... 結果兩科都入唔到...
最終聯招係派o左我去理大讀時裝設計...

今時今日除o左機會多o左外,
學習資源又容易搵, 真係要更加把握機會學好日文..!
16# Yennis

哈哈!無錯睇AV都可以學到另類日文,但不全面!唔通見到日本人就気持ちいいの~
俺もいく咩?日本社會都係一樣,人地一聽你開口,就知你係咩階層 ...
事務員 發表於 2009-7-21 23:47
香港咁多人反0靚模
日本有無人反小倉優子&av女優?
我個人意見....應該比較難, 除非全日制讀又或者本身有語言天份啦, 一年時間去考二級

我覺得三級上二級時變化好大囉, 生字同文法多了很多........另外讀解方面真的需要花好多時間去練習

J@net 發表於 2009-7-21 10:44
今日問過 HKU Space o個邊, 全日制一定要由 日語入門 讀起,
就算我今年已經讀o左日語入門都冇得插班...